Som låtskriver kan du ikke alltid kontrollere når du blir inspirert, men de negative historiene du forteller deg selv om at du bare klarer å skrive låter når du er superinspirert; vel, det er rett og slett bortkastet talent.

 

1) Hold deg våken og åpen for inspirasjon; en film, et ansikt i en mengde utenfor t-banen, lykken ved svaberget, melankoli – noe som gikk tapt… Vi er som gress-strået; det bøyer seg, men det brekker ikke. Å godta at du kan “bøye” deg litt mer enn i går, er viktig som låtskriver. Ikke press innsikten og inspirasjonen, men før deg selv inn i situasjoner som kan slå gnister og gi deg flere ideer.

 

2) Kontroller tiden din og innse at å skrive en sang ikke er så seriøst som du gjør det til. Hvor mange minutter hver dag bruker du på ideene dine? Har du noen favoritt-tid der du er mer kreativ; morgen, middag eller kveld – kan du “booke” denne tida til låtskriving et par ganger i uka? De fleste legger ikke vekt på de viktigste tingene, fordi vi pleier å velge det som er komfortabelt.  “Someday” er bare ønsketenkning –  det er gnisten som aldri tar fyr.

 

3) Føler du deg usikker på ditt eget talent? Gjett hva; resten av verden føler det slik også. Ikke undervurder deg selv. Si velkommen til tvil og frykt, som en venn du kan skrive sanger om. Vi blir nemlig fryktløse når vi møter vår frykt, og alle de som har fulgt sin lidenskap i livet, har følt den samme mangelen på selvtillit som du. Gjett hva? De gjorde det uansett.

 

4) Avslapningsfasen er avgjørende for en låtskriver, eller hvilket som helst kreativt menneske. Når du er i stillhet – skjer noe mystisk av og til… Du ser ut til å motta en slags visdom og klarhet, som tilsynelatende dukker opp ingensteds fra. Du er i kontakt med din kreative kilde. Samle så mange ideer som mulig når du er i denne tilstanden, og du vil ha masse materiale å jobbe videre med til neste “oppvåkning”.

 

6) Hvis det stopper litt opp med nye ideer; prøv å gå gjennom utkast du allerede har tatt opp eller skrevet ned. Har du et vers du kan utvikle, noen akkorder som høres bra ut, et kult gitarriff, som ennå ikke har funnet en melodi? Snu sangen rundt litt, kanskje en sang med et chorus, kunne blitt en vers / refreng sang? Prøv forskjellige rytmiske synkoperinger, syng fritt over akkorder, lag interessante harmonier mellom bass og vokal – det er mange måter å gjøre noe sammenhengende og interessant ut av en lovende, men usammenhengende begynnelse. Mange gode sanger er skrevet fordi låtskriveren har lært seg å eksperimentere seg frem til en fabelaktig låt.

 

Stay creative!

 

Alt godt fra Frank og Eirin

 

Link til vår blogg